Zonder sneeuwklokjes geen lente

Zonder sneeuwklokjes geen lente

Iedere tuin verdient sneeuwklokjes (Galanthus) om in lentestemming te komen. Met haar smalle bladeren en witte bloemen versiert dit bolgewas je tuin óf een gezellige pot in januari en februari, en soms zelfs eerder! 

 

Klokjes luiden het voorjaar in

Sneeuwklokjes zijn echte vroegbloeiers. Als de witte, knikkende klokjes op frisgroene steeltjes in je tuin verschijnen, en soms dapper boven de laatste sneeuw uitsteken, weet je dat de lente op komst is. Ze is lid van de narcisfamilie. Haar naam is afgeleid van de Griekse woorden gála (melk) en anthos (bloem) en betekent dus melkwitte bloem. Veel soorten van dit zichzelf uitbreidende bolgewas bloeien gewoon in het wild, vooral in grote bosrijke delen van Europa en West-Azië waar ze soms hele witte tapijten vormen.

 

De populairste soorten

Er zijn tenminste 20 Galanthus soorten, waarvan het gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) de bekendste is. Ze heeft fijne bladeren met een lichte blauwzweem, wordt 10-15 cm hoog en bloeit meestal in januari en februari met helder witte bloemen. Daarnaast is ook het breedbladig of groot sneeuwklokje (Galanthus elwesii) erg populair. Zij bloeit vaak al een maand eerder en heeft grijzig-groene, brede bladeren. Ook het glanzend sneeuwklokje (Galanthus woronowii) komt veel in Nederland voor. Zij heeft opvallend frisgroene, glanzende bladeren en bloeit meestal al in januari.

 

Niets meer aan doen

Het sneeuwklokje is een makkelijk bolgewas. Als je de bollen goed poot, heb je er nauwelijks meer onderhoud aan. Zo pak je het aan:

  • De meeste Galanthus soorten staan het liefst in de halfschaduw. Galanthus elwesii wil graag wat meer stralen in de zon. 
  • Plant de bollen al in het najaar in kalk- en humusrijke, goed waterdoorlatende grond.
  • Zorg dat het plantgat twee keer zo diep is als de lengte van de bol, en zet het puntje omhoog.
  • Knip de bladeren na de bloei niet af, de bollen halen hier nog hun voedsel uit.

 

Fantastisch veel variatie

Wil je hele bijzondere sneeuwklokjes? Er bestaan wel 2000 verschillende gekweekte Galanthus variëteiten, waaronder gele soorten zoals de Galanthus nivalis 'Lutescens' en vroegbloeiers, zoals Galanthus reginae-olgae. Maar je kunt ook al in december bloeiende Galanthus–soorten in pot kopen. Dan begint de lente alvast in je woonkamer!


Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl