Ontdek nuttige bodemdieren in jouw tuin! 

Vanaf 20 september tot en met 7 oktober staat er een bijzondere actie op de planning, met de focus op de fascinerende wereld van bodemdieren! In samenwerking met Velt en Tuinbranche Nederland zetten we nuttige bodemdieren in de spotlights. We willen jou als tuinliefhebber laten zien hoe belangrijk deze kleine tuinhelpers zijn voor een gezonde bodem en prachtige planten. En jij kunt zelf ook meedoen! 


Bodemdieren: onmisbare helpers voor een gezonde tuin 

Wist je dat het in de bodem van je tuin vol zit met kleine, nuttige beestjes? Regenwormen, duizendpoten, mollen, spitsmuizen en nog veel meer soorten werken samen om jouw tuin gezond en in balans te houden. Ze verbeteren de bodem, helpen bij de afbraak van organisch materiaal, en bestrijden plagen. Kortom: onmisbare hulpjes die we beter niet bestrijden met chemische middelen! 


Maak kennis met tien belangrijke bodemdieren 

Tijdens de actieperiode, van 20 september tot en met 7 oktober 2024, richten we ons op tien nuttige bodemdieren die een belangrijke rol spelen in je tuin. Benieuwd hoe je deze dieren kunt helpen en wat hun specifieke bijdrage is aan een gezonde tuin?  

‘The tiny ten’ 

Nu sta je natuurlijk te trappelen om erachter te komen wie ‘the tiny ten’ onder de bodemdieren eigenlijk zijn... The big five kennen we nu wel, dus ga ervoor zitten en tel mee! 

  1. Regenwormen 
    Regenwormen verbeteren de bodemstructuur door het graven van gangen, wat zorgt voor betere beluchting en waterafvoer. Ze breken organisch materiaal af en verrijken de bodem met voedingsstoffen. 

  2. Naaktslakken 
    Naaktslakken helpen bij de afbraak van dood plantaardig materiaal, wat bijdraagt aan de compostering en het vrijmaken van voedingsstoffen voor planten. 

  3. Huisjesslakken 
    Net als naaktslakken, helpen huisjesslakken bij de afbraak van organisch materiaal. Hun uitwerpselen verrijken de bodem met kalk en andere mineralen die nuttig zijn voor plantengroei. 

  4. Spinachtigen 
    Spinnen en hooiwagens zijn natuurlijke roofdieren die helpen bij het bestrijden van schadelijke insecten in de tuin, waardoor ze de ecologische balans ondersteunen. 

  5. Pissebedden 
    Pissebedden breken rottend hout en andere organische materialen af, wat helpt bij het composteren en het verbeteren van de bodemstructuur. Ze spelen ook een rol bij het recyclen van voedingsstoffen. 

  6. Miljoenpoten 
    Miljoenpoten zijn herbivoren die dood plantaardig materiaal eten, wat bijdraagt aan de compostering en het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. 

  7. Duizendpoten 
    Duizendpoten zijn roofdieren die andere bodemorganismen, zoals insectenlarven, eten. Hierdoor helpen ze plagen onder controle te houden en dragen bij aan een gezonde tuin. 

  8. Kevers 
    Kevers spelen verschillende rollen, afhankelijk van de soort. Sommige, zoals loopkevers, zijn roofdieren die schadelijke insecten eten, terwijl anderen helpen bij de afbraak van organisch materiaal. 

  9. Mieren 
    Mieren dragen bij aan de verspreiding van zaden, beluchten de bodem door het graven van tunnels, en helpen bij het bestrijden van schadelijke insecten. 

  10. Mollen 
    Mollen beluchten de bodem door hun graafactiviteiten, wat helpt bij waterafvoer en beluchting. Ze eten ook schadelijke larven en insecten. 

Overige bodemdieren (zoals aaltjes, springstaarten, potwormen, engerlingen, mijten, schimmels en bacteriën) spelen naast het lijstje van 10 ook een cruciale rol in het afbreken van organisch materiaal, het recyclen van voedingsstoffen, en het ondersteunen van een gezond bodemecosysteem. Ze vormen de basis van de voedselketen in de bodem en helpen bij de afbraak van organische resten tot voedingsstoffen die planten kunnen opnemen. Door deze bodemdieren te beschermen en hun leefomgeving te respecteren, dragen we bij aan een gezonde, evenwichtige tuin waarin planten optimaal kunnen groeien en bloeien!

Download de zoekkaart hier

 
Wat kun je doen? 


Ga mee op bodemdierensafari! Dit jaar gaan weer duizenden mensen door het hele land op zoek naar bodemdieren! Je hoeft niet ver te reizen om een verborgen jungle vol leven te ontdekken. Kleine diertjes, dichtbij huis, die onmisbaar zijn voor een gezonde bodem en voor ons allemaal. Ga op zoek in je eigen tuin en ontdek welke bodemdieren er onder jouw voeten wonen − inclusief nieuwe soorten uit andere landen! Deel je waarnemingen als citizen scientist. Dat kan het hele jaar door! 

Geef hier je bodemdieren waarneming door! 
 

Maak je tuin vriendelijk voor bodemdieren! 

Wil je je tuin aantrekkelijker maken voor bodemdieren? Goed nieuws: er zijn verschillende eenvoudige manieren om je tuin tot een ware oase voor deze nuttige beestjes te maken. Met onderstaande tips help je de bodemdieren én geniet je zelf van een gezonde, levende tuin. 

Tips voor een bodemdier-vriendelijke tuin 

  • Houd je tuin onbetegeld 
    Probeer zoveel mogelijk tegels te verwijderen. Dit is niet alleen goed voor bodemdieren, maar ook voor planten en de afvoer van regenwater. Een goede richtlijn is om maximaal de helft van je tuin te betegelen. 
     
  • Bedek met planten 
    Zorg ervoor dat de grond in je tuin het hele jaar door bedekt is. Gebruik bodembedekkende planten, bij voorkeur soorten die van nature in jouw streek thuishoren. 
  • Laat snoeien en ploegen achterwege 
    Snoei vaste planten pas in het voorjaar in plaats van in de herfst. Vermijd intensief omspitten van de tuin; dit verstoort het bodemleven. Gebruik bij schoffelen alleen een riek en geen spade. 

  • Laat bladeren en takken liggen 
    Bladeren en takken zijn een perfecte voedingsbron voor bodemdieren. Laat in de herfst de bladeren zoveel mogelijk liggen, behalve op gras en paden. Maak hoopjes van oude takken, boomstammen, bakstenen, potscherven of dakpannen om extra schuilplekken te creëren. 

  • Creëer variatie in de bodem 
    Zorg voor verschillende soorten bodem in je tuin, zoals een mix van zandige en rijkere grond. Ook een vijvertje of wat waterpartijen zorgen voor meer diversiteit en trekken verschillende soorten bodemdieren aan. 

  • Gebruik weinig mest
    Gebruik niet te veel mest en kies voor organische mest in plaats van kunstmest. Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen zoals herbiciden en insecticiden; deze verstoren het bodemleven en schaden nuttige dieren. 

  • Bouw een insectenhotel 
    Zin om nog een stap verder te gaan? Bouw een insectenhotel om nog meer verschillende bodemdieren aan te trekken! Ben je niet zo’n knutselaar? Kom dan gerust langs bij ons in het tuincentrum, want wij hebben ook mooie hotels klaarstaan! 

 

Kom naar ons tuincentrum voor meer tips! 

Wil je meer weten over bodemdieren en hoe je jouw tuin nog beter kunt inrichten? Bezoek ons tuincentrum voor meer informatie of kijk op de website van de Bodemdierendagen voor nog meer inspiratie. Laten we samen zorgen voor een tuin vol leven, waarin bodemdieren hun werk kunnen doen en jij kunt genieten van een bloeiende, gezonde tuin! Kom langs en doe mee aan deze vrolijke en leerzame actie!